Military time

Benestin post me podsjeti na to koliko je danasnja omladina razularena, nedisciplinovana, destruktivna, uvrnuta i otkacena.

Znam onu stereotipnu: mi nismo bili takvi, u nase vrijeme je bilo drukcije… ali kad skontas… ima nesto u tome.

Bili smo nemirni, ali daleko od ovoga danas.

Mi smo krali tresnje kod komsije, nismo razbijali autobuske stanice i pucali po gradu.

Mi jesmo maltretirali komsiluk, ali tako sto uzmemo gitaru i pjevamo poslije ponoci (komsije su bile ubijedjene da je to deranje a ne pjevanje, pa su pocesto zvali policiju da nas obidje), ovi danasnji komsiluk prebiju iz cista mira.

Tako da… ne kaze se ipak dzaba: mi nismo bili takvi.

Prelaz iz djetinjstva u odrasle treba ipak pratiti neka forma.

Pa africka i amazonska plemena imaju dan kad postajes muskarac/zena, moras proci neki test ili nesto, a kod nas nista.

Prije je bila vojska.

Udjes k’o dijete, izadjes k’o covjek.

Vojska ima puno prednosti.

Nije vojska samo da naucis kako ubijati i napasti nekoga.

Tamo ucis korisne stvari…

Kako se odbraniti.

Kako prezivjeti.

Kako spasiti nekome zivot.

Kako raditi za grupu, a ne sam.

 

I najbitnije, uce te DISCIPLINI.

Fali discipline….

 

Ovi momci danasnji… misle da su face ako imaju pistolj i pucaju okolo. Haj’ ti pa objasni da time ne postajes faca, jer svako moze kupiti pistolj i pucati okolo.

To nije faca, to je nedostatak inteligencije. Ali i neinteligentni ljudi mogu prikriti da su prirodno glupi ako imaju odredjenu vrstu discipline.

Ima ih sto tvrde da i djevojke trebaju u vojsku. Pa kakvo je stanje, i one trebaju, definitivno. Da mi je prije deset godina neko spomenuo da djevojke idu u vojsku, bio bih apsolutno protiv. Ali danas…

 

Neki kazu da je najbolje da niko nema vojsku, da bi bilo manje ratova. To je neralno, to se nikad nece desiti. Uvijek ce postojati drzave koje imaju vojsku i drzave koje misle da su pametne sto nemaju.

Ukidanje vojnog roka je cista glupost.

Najkraci nacin sa pretvaranje jedne drzave u pihtijastu masu spremnu za iskoristavanje i po potrebi smanjivanje populacije.

 

Post je izgledao drukcije u pocetku, pa sam ga prilagodio i finim ljudima…

 

 

 

 

5 thoughts on “Military time”

 1. Slažem se da je ukidanje služenja vojnog roka kod nas čista glupost! Mislim da je glupost i ukidanje onog predmeta u srednjoj školi, a kako se zvao OTP ili slično, uglavnom uvela bih pod obavezno neki predmet samoodbrane i služenja oružjem u srednjim školama. Obavezno neku školu u prirodu tipa izviđači.
  To danas da se nađe u šumi to bi umrlo od gladi?!
  Bez skrin tača i wajfija, štikli i mejkapa!

  Slika na početku? Iz arhive ili s neta?
  Poznat mi ovaj drugi s lijeva u donjem redu.

  Prijavi komentar

 2. Haj nek sam ja sluzila tu neku vojsku…Disciplina, spasavanje, prezivljavanje, teambuilding, i naravno da je to i za zenske. Ja cak idem u taj “ekstrem” da smatram da bi se trebao uvesti obavezan vojni rok za sve “punoljetne”.

  Ali ipak mislim da bi radije htjela procitati tu prvu verziju ;))

  Prijavi komentar

 3. jes jedna od večih grešaka , naših političara , što su pristali na ukidanje služenja vojnog roka..ne samo iz ovih razloga koje si naveo – oni njih i nisu uzimali u obzir- taj odgoj u čovjeka i to…već radi strateškog značaja toga za nas bošnjake, posebno je glupost toga veča što se to uradilo nakon ovog rata u kom nas strefilo što nas je strefilo…al haj…ja bi bio za to da se pokrene neka inicijativa pa da se to služenje vrati…a do tada..pa predlažem i zalažem se za formiranje što više air soft klubova , to je bar nešto, dobro izgleda, ima discipline a i strateški korisno..sutra za nedaj Bože, samo igračke zamijeniti pravim pucama

  Prijavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *