Zlocin i vjera u procentima

Kod jedne FB-prijateljice vidim status

 ML

a u nastavku komentar jednog “strucnjaka”: „Muslimani su stravicni sami od sebe i sve povezano sa Islamom je jos strasnije“

 

Razmisljao sam da li da odgovorim na komentar, pa sam onda shvatio da onaj ko napise takav komentar uopce nece razumjeti ako mu kazem da provjeri ko su najveci zlocinci u historiji ljudskog roda, koliko njih se naziva muslimanima, i koliko zrtava je uopce u stvarnosti vezano za vjeru. A nije bilo fer ni da pocinjem raspravu na tudjem profilu.

 

Haj’ ti njemu objasni da vjera nikad, a pogotovo sad, nije imala puno zajednickog sa cinjenjem zlocina, uvijek je koristena kao instrument za ljude poput njega, da ih navuce na tanak led. Jako je prakticno pominjati  vjeru i naciju da iskoristis blesave ljude. On ne moze razumjeti da u pozadini svih zlocina stoje  ljudi, jedan ili grupa, koji su pokretali cijele masakre, genocide, ratove, bacali atomske bombe, raketirali,… iskljucivo iz jednog razloga: MOC.

Materijalna moc.

Bilo da se broji u resursima ili u dolarima. Zlatu ili robovima. Svejedno. MOC. Niko ne stiti vjeru. Koga briga za vjerom? Za nacijom?

To su samo isprazne price kako se treba braniti vjera i nacija… U praksi to puno drukcije izgleda.

Ameri kad sire demokratiju, prvo sto urade je da osiguraju naftna polja i zgradu Ministarstva nafte, ne lete bas da zastite crkve i hriscane od „stravicnih muslimana“.

Haj’ ti sad ovakvoj inteligenciji objasni ovu tabelu:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_smrtnosti_po_ratovima_i_katastrofama

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *