The Trump

Nisam bas ukapir’o cemu ovi komentari da je Trump los a Clinton super.

Zasto, tacno?

Znaci, lakse vam je misliti i vjerovati u to sta je Trump rekao u predizbornoj kampanji, nego pogledati sta se trenutno desava u svijetu, bez Trumpa?

Mnogi se pozivaju na njegova predizborna obecanja, isto kao da se predizborna obecanja svakodnevno ispunjavaju. Hej, relax, to je samo kampanja.

Ovdje se uporno ponavlja politika prema muslimanima, ponekad se spominje i politika prema Bosni, kao to ce biti katastrofalna politika i jako los odnos prema muslimanskom dijelu svijeta ili Bosni.

A kakva je sad trenutno? Kako biste ocijenili trenutnu politiku prema muslimanskom svijetu? Recimo u posljednjih 30 godina, bez trampova? Odlicnu? Dobru? Katastrofalnu? Kako biste ocijenili politiku prema Bosni od 1990-2016? Bas me zanima?

Do sad nismo imali Trumpa, ali smo zato imali napad na Irak,  Afganistan, opet Irak, Libiju, Siriju, Palestinu, Libanon,..kreacija ISIL, kreacija “terorizma”, a posebno pokusaj destabilizacije Turske, koji je i dalje u toku.

Sve se to desava bez Trumpa, i to je kao dobra politika, dobar odnos?

Pogledajte gdje je sve americka vojska, mislite da ce pod Trumpom biti jos gore? Gdje? Kako?

Muslimani su odavno gradjani drugog reda, to najlakse mozete vidjeti kad prelazite granice, ukoliko imate ikakvo muslimansko obiljezje.

Sta moze biti gore od trenutnog odnosa prema muslimanima u svijetu? Holivudski filmovi mozda? Cisto sumnjam da cak i oni mogu biti gori.

Odakle ideja da su ovi do sad bili dobri, a Trump ce biti los? Stvarno, samo na osnovu kampanje? Mislite da americki predsjednik ima toliku moc da kreira ili osjetno promijeni pravac interesnih sfera USA u svijetu?

Je li iko reagovao kad Izrael napadne Gazu, sravni je sa zemljom, dok nije bilo Trumpa? IKO? Ili smo slusali komentare kako Izrael ima pravo na samoodbranu?  Zasto mislite da ce Trump imati ista gori odnos prema Palestini? Kad Izrael napadne, USA ce kao i obicno imati potpuno iste komentare, kako to pomaze palestincima je li Clinton ili Trump na vlasti?

Vec smo imali jednog Clintona, postao je predsjednik kad je na Bosnu izvrsena agresija, zasto mu je trebalo toliko vremena da “pomogne” Bosni? Zasto se cekala ’95, ako oni imaju bolji odnos?

Imali su predsjednika crnca u posljednjih osam godina, zasto se crnci i dalje ubijaju po ulici od strane policije?

Zasto postavljamo pitanje pada berze, jer je Trump postao predsjednik, kao da berze ne padaju bez Trumpa?

Berza koristi svaku medijski kreiranu priliku da uzme pare sitnim ulagacima i prebaci ih na racune velikih igraca, zar je to stvarno tako tesko skontati?

Jesu li odnosi USA- Rusija bili ikad gori u posljednjih 30 godina? Ko je kriv? Trump? Mislite da moze biti jos gore? Sumnjam.

Sta ustvari moze biti gore Trumpovim dolaskom na vlast, to mene interesuje? Sta vam tacno mediji kazu da ce biti gore?

Stvarno mislite da ce se Trump ponasati u skladu sa svojim izjavama u kampanji? Navedite mi jednog predsjednika koji je ispunio predizborna obecanja, bilo gdje u svijetu?

USA interesi ostaju onakvi kakvi jesu, sa Trumpom ili bez njega. Ponasanje prema imigrantima ostaje isto, mozda ce cak biti i bolje nego do sad. Prema muslimanskom svijetu isto tako ne moze biti NIKAKO GORE, sta tu ima nejasno? Mislite da ce ograniciti neke slobode koje nisu vec ogranicene? Da se kladimo da nece?

Sav ovaj medijski pritisak je najvjerovatnije kreiran samo da se Trumpu pokaze ko je gazda, a da ce on nesto uticati na vec uplanirane aktivnosti USA … to je smijesno… Covjek samo nije upoznat sa rutinskim aktivnostima provodjenja politike jer se nije do sad politicki aktivirao, pa mu sad daju kratak kurs ponasanja, to je sve…

 

 

5 thoughts on “The Trump”

  1. Tako je. Nista novo pod ovim suncem. Life goes on. Bitno je da se sredi situacija kod sebe prije svega ostalog a kod nas možda da journalisti istu snagu kritike imaju prema našim političarima bilo bi bolje.

    1. Ma haman pa je lakse prepisati nekakve analize tudjih politicara 🙂 a da ce se nesto promijeniti, ne vjerujem….

  2. Trump pametno koristi medije i zasićenost političkom korektnošću koje je amerikancima s razlogom priko glave. Sem toga, nema se tu šta novo reć. Al i dalje, na sve to, Trump je kao radikalni desničar katastrofalan kandidat, također je dovoljno za njegov profil ličnosti znat to da su mu uzori Putin i Erdogan, dva praktično ‘demokratska’ diktatora. Sa svime što si napisa se mogu složit, čak i za destabiliziranje Turske, moguće da je to SAD-u u interesu. Mada je za destabilizaciju Turske najviše kriva sama Turska, i to prvi Erdogan, jer neće da svati da u njegovoj zemlji ne žive samo Turci i muslimani, nego i Kurdi, Arapi, Armenci, ateisti itd. I to što je Erdogan skupa sa SAD-om, Izraelom i Saudijskom Arabijom sponzor ISIS-a. Zadnji događaji u Turskoj pokazuju dovoljno koliko se Turcima Erdoganova politika obija o glavu, samo se nadan da će i oni to svatit.

    A Trump, pa, bilo bi fino da bar ispuni ono što je reka o savezu s Rusijom, to bi značilo manje rata u svitu, pa i na bliskom istoku, što bi bilo bolje za muslimane. Mada ja ne virujen u to, jer je Trump veliki egoista, neće se on drznit da radi išta mimo volje krugova koji u stvarnosti vladaju Amerikom.

    1. Ni ja ne vjerujem da ce ista uraditi van onoga sto je vec definisano, jer USA, kao drzava, ima najvjerovatnije puno dugorocnije planove, tako da je jedan pojedinac tipa Trump, potpuno nevazan. Iskreno se nadam da Turska nije jedan od sponzora ISILa, a za Saudijsku Arabiju se ne bih zacudio, oni bi vec mogli imati interesa u ISIL. S druge strane, Turska… Ne znam bas koji bi uopce mogao biti razlog, obzirom da oni imaju vec nerijesene stvari sa Kurdima, tesko da im ISIL ide u prilog.

      1. Nisan siguran za ISIL, mada, Turska je bila dio igre obaranja Assada i znan da su Rusi iznosili tvrdnje da je Erdogan finansira ISIL… Moguće da oslabi Kurde u Siriji i Iraku, to bi moga bit cilj. U svakom slučaju, Turska ko i zapad podržavaju ‘umjerene’ pobunjenike u Siriji a pola tih pobunjenika je bilo prišlo na stranu ISILa. Trump će najvjerovatnije bit samo još jedna marioneta, al bilo bi fino kad bi se fakat i pokaza ko neovisan političar, pa kakav god da bija. Mada, ja ne virujen. Al živi bili pa vidili. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *