Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

To je ministarstvo koje se, izmedju ostalog, brine o gradjanima koji putuju u inostranstvo, pruza im pomoc i potrebne informacije o zemljama u koje putuju.

Vodeci se time, prosle sedmice sam kupio avionsku kartu za Istanbul, prethodno provjerivsi uvjete putovanja na zvanicnoj stranici MVP BiH, obzirom da mi pasos istice 15.03.2015. a znajuci da u zemlje EU mogu uci samo ako mi pasos ima minimalan rok vaznosti cetiri mjeseca od dana putovanja, a za Tursku nisam bio siguran.

Na toj stranici imate opcije da odaberete drzavu- cilj putovanja, gdje dobijete potrebne informacije oko pravila, viza, putnih isprava, eventualnih sigurnosnih prijetnji,…

http://www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/Default.aspx?template_id=16&s1=342&id=5384

U prilogu imate screenshot sa informacijama koje stoje na sluzbenoj stranici MVP o uvjetima putovanja u Republiku Tursku.

Jutros sam se uvjerio da informacije o zemljama u koje zelim putovati trebam ipak traziti na stranicama MVP Srbije ili Hrvatske ili Austrije ili Njemacke ili… jer na njihovim stranicama uredno pise da od 01.01.2015. za Republiku Tursku vazi pravilo CETIRI mjeseca vazenja putne isprave od dana polaska na zeljenu destinaciju. S tim da ja nisam drzavljanin nijedne od navedenih drzava, nego BiH.

To me kostalo 441.36KM jer se karte ne mogu niti ponistiti, niti vratiti novac, niti prolongirati put. Moja zelja da vjerujem informacijama drzavnog ministarstva me kostala i dogovorenih poslova i susreta u Istanbulu, da ne pisem u novcu.

To me kostalo neprijatnosti, bruke i sramote, kad sam nazvao Istanbul da objasnim da necu doci i da me ne cekaju na aerodromu, nespretno izbjegavajuci odgovor kako se to moglo uopce desiti.

Brukam i sebe i drzavu, jer u Turkish airlines samo slijezu ramenima i kazu da to trebam rijesiti sa nasim MVP i da su uredno obavijesteni o promjeni propisa.

Eto, da znate, svi vi koji zelite putovati u Tursku, informacije na starnici MVP BiH su POGRESNE i 60 dana mozda vazi u njihovoj glavi i za povlastene gradjane, ali za nas obicne vaze druga pravila. CETIRI mjeseca, ne DVA.

Eto.

2 thoughts on “Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine”

  1. 🙁 najgori je onaj osjecaj kad se nadas necemu i onda zbog drugih to propadne. Trebali bi ti MVP pare nadoknaditi !!!

  2. Da si mene pitao rekla bih ti da u cijelom MVP nemas co’jka da radi svoj posao.
    Gdje ćeš vjerovati državnim web stranicama tj. informacijama na istim? Oni meni i u lice kad šta kažu ja im ne vjerujem :/

    Na hajr, nikad ne znaš zašto je dobro što nisi otišao.

    Mada kontam za te pare sam ja mogla onaj brzi pasoš dobiti 😀 😛 i da ostane za kafe

Leave a Reply

Your email address will not be published.