Mediji

Jurcer je u Njemackoj bio neki belaj sa policijom i demonstrantima.

Ne bi mi mrsko pa proguglah da uporedim Frankfurt i Istanbul, naslove i slike (bjelo)svjetskih medija. Naumpao mi onaj Gezi park.

Ono sto smo citali oko desavanja u Gezi parku je bilo tipa: Ustanak protiv Erdogana, Policijsko nasilje, Diktatura, Policijska drzava, Prebijeni demonstranti,… sve to je bilo propraceno srceparajucim slikama, zenama u crvenom, ruzama i suzama, a u pozadini strasnim policajcima sa vodenim topovima, momentima ispaljivanja suzavca i krvlju demonstranata po plocniku.

Ono sto danas citam iz Frakfurta je kako su demonstranti nasilni, da su kriminalci, da je njemacka javnost razocarana ponasanjem demonstranata koji su unistavali javnu imovinu, da se ne smije imati razumijevanje kad se pale auta i razbija imovina… Slike su u fazonu policajaca u punoj opremi kako stoje i gledaju kako gore auta sa divljackim facama demonstranata.

Kad citas vijest, imas osjecaj da su policajci stajali i promatrali, a demonstranti se samoozljedivali, udarali glavom o plocnik, a suzavac i vodeni topovi su bili djelo strasnih IDILovaca koji zele srusiti zapadne slobode i demokratije.

Ovo su dvije vijesti slicnih dogadjaja u njemackom listu Spiegel, sa stranice CNN i BBCa.

Zanimljivo je da se na naslovnici online izdanja spiegel.de nalazi ogromna slika problema u Grckoj, a to sto je Frankfurt gorio uz 17.000 demonstranata (Gezi park je imao upola manje), sto je 220 povrijedjenih i pretucenih demonstranate… e to je metnuto dole negdje u cosak k’o obicna vijest.

Ono sto je takodjer zanimljivo je da su svi mediji pohvalili policiju za odlicno obavljen posao 🙂

Iako je policija koristila palice, suzavac, vodene topove i sve prisilne metode koje je koristila i turska policija, niko ni rijeci o nasilnoj policiji, ili ne daj Boze ustanku protiv Angele Merkel.

A tek o diktaturi……..

Impresivno odradjeno medijski i politicki, ali… koga lazu?

Nas u Bosni? Nekoga u Africi?

Kako da su demonstranti ovaj put kriminalci, a u Turskoj potlaceni gradjani?

Kako da je policija ovaj put demokratska i nenasilna, a u Turskoj divljacka i rezimska?

Gdje je razlika?

Jesu li razbijene glave- razbijene glave?

Zar nisu polupana stakla ista i u Njemackoj i u Turskoj?

Zar auto gori drukcije u Istanbulu, a drukcije u Fraknfurtu?

Zar vodeni topovi, suzavac, palice nisu od istog proizvodjaca?

Isto tako imajte u vidu da se u Franfurtu haos razvio za manje od dva sata, za tri sata je vec bilo 150 povrijedjenih demonstranata, za sat vremena je vec bilo 12 uhapsenih “kriminalaca”.

Bez ikakvog medijskog uticaja i tajnih sluzbi za potpaljivanje javne imovine.

Zanimljivo, skroz.

Uglavnom, eo da kroz slike i naslove uporedimo kako se vijesti prenose:

TURSKA:

PROTESTI PROTIV ERDOGANA U ISTANBULU: TURSKA POLICIJA BRUTALNO PROTIV DEMONSTRANATA

Vodeni topovi, gumeni meci i suzavac koristila je turska policija protiv protivnika vlade. Najmanje hiljadu demonstranata pokusalo se okupiti na Taksimu kako bi protestvovali protiv Ergogana. Trazili su ostavku vlade.

 

 

NJEMACKA:

NEMIRI U FRANKFURTU: OSTRE KRITIKE NA RACUN BLOCKUPY ORGANIZATORA

Auta i barikade su gorile, a kamenice letjele na policijsku patrolu, vise od 200 ljudi je povrijedjeno. Nakon Blockupy protesta u Frakfurtu, organizatori su se nasli na udaru kritike

 

Veoma, veoma, veoma interesantno, tacno ne znas otkud svi ovi povrijedjeni, izbjegava se reci rijec, ma ni slovo ni slika kako frakfurtska policija ispaljuje suzavac, kako udara, kako koristi vodene topove,… to moras dobro guglati da nadjes. A ovo je Frankfurt jucer:

Veoma, veoma, veoma zanimljivo vidjenje protesta, demonstranata, policije i politicara u jednom i drugom slucaju….

One thought on “Mediji”

  1. pitaš gdje je razlika (znam da znaš odgovor) , razlika je što je Erdogan musliman, vjernik, što vodi jednu muslimansku zemlju ka naprijed i to sve na krilima islama..et’ tu je razlika, ako neko slučajno ima da ne zna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *