Vukovar

Isao ja na jednu svadbu preko vikenda, i da se ne bih bas odmah vratio kuci, produzim za Vukovar.

Nekako od devedesetih slusam ime tog grada, a nikako da odem.

Na granici pitaju gdje cu, reko, tako i tako… Vidim da im je cudno pomalo, al’ haj’. Nije im bas najjasnije da idem u Vukovar samo da bih isao tamo,

Ono o cemu nisam razmisljao dok nisam vidio na navigaciji je da taj gradi ima Dunav. Tj. da je na Dunavu. E to je bilo iznenadjenje. Kasnije sam saznao i da je to najveca hrvatska luka na Dunavu…

Ono sto mi je posebno “upalo” u oci su zgrade, arhitektura… kad si u centru grada, imas osjecaj da si u Becu u najmanju ruku. Samo nekoliko zgrada su komunisticke, sve ostalo je austrougarski stil, sto je prilicno kul.

Dvorac Eltz je, nakon potpunog rusenja u napadu na Vukovar ponovo obnovljen, i kad sam usao unutra, podsjetio me na Schonbrunn, isti stil, iste boje, samo minijaturna verzija. Ne kontam kako neko to moze porusiti, ali eto, kad su mogli Vijecnicu…

Eh sad, naravno da ste svi culi o strasnom rusenju tog grada… Posljedice se vide i danas, tako da u istoj ulici mozes vidjeti blistave obnovljene zgrade, a odmah do nje rusevina.

Sarajevo je recimo pretrpilo ogromna razaranja, ali definitivno ne mozes u gradu vise naci takvu sliku, pogotovo ne u centru grada.

Oni su ostavili vodotoranj kao  svojevrstan podsjetnik na strasno razaranje, sad razmisljam, mi nismo ostavili bas tako neki upecatljiv znak da se bilo sta desilo. Staklenih zgrada je sve vise i vise….

Smijesno je bilo sto sam ispred vodotornja nasao naljepnicu KOSOVO JE SRBIJA. E to je bilo fun.

A da, ispred vodotornja sam nasao i Marija koji me odveo na pice sa Tomislavom, pa smo onda svi skupa otisli u neki club i sjeli kod Maje i Nikol, tako da je to bio moj prvi izlazak u neki klub (Rich?) nakon nekih pet godina.

 

Omladina k’o omladina, veseli se i vrti okolo, a meni se vrti u glavi od zvucNJAKA i muzike, tako da sam ih brzo ostavio na miru, nekako mi djelovalo da im kvarim atmosferu svojim gunjdjanjem 😀

U stvarnosti mi je bilo jako cudno biti u nekom clubu, pomalo sam zaboravio taj osjecaj.

Uglavnom, fini domacini, mada Maja nikako nije stigla napraviti palacinke, al’ hajd’, i ja cu njoj kupiti hamburger u McDonalds kad dodje, mada sam u pocetku htio da im pokazem najbolju teletinu ispod saca na Balkanu.

U Vukovaru imaju iste probleme kao i mi… nema posla, omladina ide, narod iseljava i prodaje nekretnine… Prilicno jeftino mogu vam reci… U Sarajevu mozes kupiti tri kvadrata a tamo jedno 500, za iste pare.

Nije da se bunim, tako da cu ubrzo najvjerovatnije ponovo otici tamo, nesto da pogledam :p

Hvala domacinima na lijepom doceku, bujrum u Sarajevo 🙂

 

 

5 thoughts on “Vukovar”

  1. Baš lijepo što si tek tako produžio u Vukovar….
    Hvala na slikama.
    A i u Sarajevu ima ruševina u centru grada 😉 Evo odmah mi naumpade ona kod Katedrale.

  2. I ja ću jednom samo tako produžiti u Vukovar 🙂

    p.s. kako se zove club u kojem si bio?

  3. Da pjevam rekla bih ti da si komotno mogao poslije svadbe zapjevati onu “produzi dalje”.

  4. Na faksu smo radili jedan projekt u kojem smo predlozili da zgrada Oslobodjenja ostane srušena-konzervirana kao podsjetnik na rat, a da se pored nje sagradi ista takva , ali kakva je bila nekad-a u njoj muzej rata i slično. Fahro nam je pomrsio konce 🙂 Jeste to bilo malo naivno i dječije, ali definitivno je trebalo ostaviti i u Sarajevu nešto osim ruža u asfaltu.

  5. laura, ona kod katedrale je jos uvijek rusevina samo zato sto ne mogu da dogovore koliko ce kome pripasti 😀

    Nisrin, Rich, ja mislim

    Krajiskinja, zar ne pjevas?? 😛

    oBloze, joj ne spominji mi ga 😀 A sto se ruza tice, sto je najgore… i one se brisu… izgleda da ce na kraju nestati :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *